att vårda

Den veterinärmedicinska standarden i Sverige är generellt mycket bra. De kliniker och djursjukhus som finns i Sverige är sett ur ett internationellt perspektiv ofta större och mer välutrustade än i andra länder. En viktig orsak för denna utveckling har varit att det i Sverige under lång tid funnits försäkringsbolag där djurägare kunnat försäkra sina fyrfota vänner. Att försäkra sitt djur är att försäkra sig om att ha möjlighet kunna ge denna familjemedlem den bästa vården.
 

Förutsättningarna för att ställa korrekt diagnos och behandla ökar hela tiden tack vare bättre kunskaper och teknisk utrustning. Men det finns många andra saker som kännetecknar hög vårdkvaliteten. Smärtlindring, säker narkos och bra sjukgymnastik är exempel på det.
 

Ställa diagnos

Som djurägare är det bra att före konsultationen tänk genom innan vad som hänt och när! Det underlättar för att man som veterinär ska kunna förstå vad som hänt och komma fram till rätt diagnos. Skriv gärna ner frågor - inte minst om ni sökt på nätet och undrar över det ni läst. Ibland kan det vara mycket värdefullt att filma t.ex. en sekvens då hunden är halt.
 

Röntgen och ultraljud är fortfarande väldigt viktiga hjälpmedel. Men idag finns det också andra diagnostiska möjligheter som:

  • Titthålskirurgi t.ex artroskopi (finns på Lunds djursjukhus, Blå Stjärnans djursjukhus Göteborg)
  • Datortomografi (Blå Stjärnan djursjukhus Göteborg )
  • Magnetresonanskamera (Blå Stjärnans djursjukhus Göteborg)
  • Nervledningsanalys (Blå Stjärnan djursjukhus Göteborg)

Behandla

Idag finns det stora möjligheter att behandla olika sjukdomstillstånd hos hundar och katter. Inte sällan blir djurägare förvånade över detta. Exempel på mer avancerade behandlingar är: 

  • Proteser i höftleder på hundar och katter ner till ca 3 kg (länk)
  • Ledbroskplastik t.ex. vid osteokondros 
  • Korrektiv behandling på valpar innan höftledsdysplasi utvecklats till kronisk artros (mer)(film dagen efter ingreppet)
  • Avlastande kirurgi vid kronisk armbågsledartros (Sliding Humeral Osteotomy, Biplanar Osteotomyl)
  • Bortoperation av tumörer i hjärnan och ryggmärgen 
  • Operation av kärlmissbildningar kring hjärtat och levern

Eftervård och sjukgymnastik

Den uppföljande vården efter ett kirurgiskt ingrepp är viktig för att få att så smärtfritt och bra resultat som är möjligt. På de djursjukhus där Fredrik Danielsson är verksam finns en rehabiliteringsavdelning med legitimerade sjukgymnaster för djur.

Det finns också hjälpmedel som simbassäng, löparband i vatten, vibrationsplatta och apparatur för el-stimulering och laserterapi. I samband med ortopediska och neurologiska ingrepp ges möjlighet att träffa rehabpersonal och få instruktioner om hur man som djurägare kan hjälpa sitt djur när det kommit hem. En bra eftervård och rehabiliteringen är helt enkelt en jätteviktig del för bästa behandlingsresultat!

This video requires the Flash Player plugin and a web browser with JavaScript enabled.